Zondag 9 december 2018. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We staan niet super vroeg op, het is tenslotte zondag. Op de kade is het al vroeg een drukte van belang, waarschijnlijk doordat het gisteren een feestdag was en de winkels waren gesloten in de middag en avond. Vandaag hebben we dezelfde openingstijden en iedereen moet daarom in de ochtend boodschappen doen. Zelfs de viswinkels op de kade, dat zijn er 4 op een rij, doen goede zaken, het is een drukte van belang. Ik ga alleen langs de groenteman om fruit te halen, maar ook daar staat de winkel vol klanten. Het is altijd interessant om te zien wat de Italianen kopen. Ik schrijf nu wel ‘groenteman’ en ze verkopen er ook heel veel groenten en fruitsoorten, maar daarnaast hebben ze olijven, brood, worst, wijn en bv. noten. Voor me zijn er drie klanten die amandelen kopen en dan soms met kilo’s tegelijk. Jammer dat de mensen hier heel weinig Engels spreken (en ik onvoldoende Italiaans) want ik zou graag weten wat ze met die noten doen. Ik heb het idee, dat ze het in gebak verwerken en misschien heeft het iets met Kerst te maken. Moet ik eens aan Donatella, de vrouw van George, vragen. Haar moeder is Amerikaans en daarom spreekt ze goed Engels. Daarbij kookt ze heel graag en weet veel van de Italiaanse keuken, van haar krijg ik altijd uitleg over de verschillende soorten groenten, die ze hier verkopen.

We zitten de hele dag heerlijk buiten in de zon. In de ochtend is het zelfs zo warm dat de trui uitgaat , ‘s middags komt her een klein beetje wind waardoor het wat koeler wordt, maar de zon is nog steeds heel warm. Gisteravond hadden we plotseling heel erg harde wind in de haven. Het zijn dan korte periodes van een half uur en dan wordt het wat rustiger, maar na een kwartier begon het steeds weer. Ik ben nog buiten gaan kuiken maar waaide bijna van het dek af. Gelukkig liggen we goed vast aan de steiger en botst er geen buurboot tegen ons aan omdat de boxen aan beide kanten niet bezet zijn. Aan de andere kant van de steiger liggen wat kleinere boten en kennelijk liggen die niet heel strak aan de moorings want ze hangen zeker 4 meter scheef aan die kant. Gelukkig hangen er voldoende stootwillen tussen en gebeurt er niets, zo lijkt het tenminste in het donker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *