Woensdag 30 januari 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Ondanks de zon is het kouder vanochtend, het zou niet geweldig weer zijn zei de voorspelling gisteren, maar het is boven de haven en het dorp lekker zonnig. Tegen de hellingen en bij de top van de Etna ziet het er heel anders uit: er hangen dikke zwarte wolken. Ik denk dan wel eens: hoe moet dat zijn voor de mensen die in de dorpen op de hellingen van de Etna wonen. Daar is zo vaak mist en damp en slechter weer dan hier beneden en een lagere temperatuur, terwijl het hemelsbreed zo dicht bij ons ligt.

Ik ga op de fiets naar Giarre, het is weer een hele klim maar lekker om buiten en in beweging te zijn. Omhoog is een warme klus en kun je bijna zonder jas, naar beneden is een stuk kouder en kan je best een laag extra gebruiken en alles tot boven aan toe dichtgeknoopt. Als je zo door de grote winkelstraat naar beneden rijdt, over al die onregelmatige grote Etna-keien, moet je op alle dingen tegelijk letten: er zitten gaten in de straat, soms wel 20 cm diep, de mensen steken zonder te kijken de straat over en het ergste zijn de passerende auto’s. De grote winkelstraat is niet breed en aan 1 kant staan auto’s’ geparkeerd. Dan kan er nog net een auto door, de bestuurders letten absoluut niet op fietsers, daar zijn ze helemaal niet aan gewend. Als ik een auto hoor aankomen stop ik vaak en wacht even heel dicht tegen de stoeprand aan, maar dan nog passeren ze soms op een afstand van 30 cm. En het mooiste is dat ze vaak toeteren als ze er aan komen, zo van: ga opzij…ik kom er aan. Dat doen ze ook bij alle zijwegen, je denkt dat je voorrang hebt als je van rechts komt, maar de automobilisten die van boven naar beneden komen racen, die toeteren en nemen voorrang. En zoals ik twee dagen geleden in Giarre zag, het loopt wel eens verkeerd af als auto’s uit een zijweg komen. Op de plek waar ik de grote winkelstraat oprijd was net een ongeluk gebeurd. De naar beneden racende auto was knalhard ingereden op een auto van de zijweg, de airbag was uit, niemand gewond behalve een lantaarnpaal, heel veel blikschade. Zo heb ik al vaker een ongeluk gezien, ook beneden op de kade in Riposto, ze rijden allemaal knalhard. Dat is precies de reden, waarom wij hier niet graag autorijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *