Donderdag 31 januari 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Vandaag is het weer een beetje winterse dag met niet zo’n hoge temperatuur en wel heerlijke zon.

Ik bel in de ochtend naar Nederland en hoor dat het daar rond het vriespunt is en zeg dat het bij ons ook een beetje koud is. Maar als ik buiten op de thermometer ga kijken blijkt het onder de buiskap in de schaduw nog 16 graden te zijn. Dat het ‘koud’ aanvoelt kom voornamelijk door de wind, die niet hard waait maar wel door een trui heen gaat, daarom vandaag toch maar die jas aan, zeker als ik op de fiets naar de garage ga. Een half uur later hangt de was in de winterzon en zie ik overal in de hoekjes op het dek en langs de lijnen heuveltjes Etna-gruis. De vulkaan blijft nog steeds dikke zwarte wolken uitblazen en als de wind maar een klein beetje deze kant op is komt er weer een lading naar beneden. Vannacht heeft het flink gewaaid en daarom hoopt buiten het stof zich op tot kleine heuvels achter alles waar maar iets achter kan blijven hangen en in richels. Maar juist de wind geeft nog andere problemen: eerst bleef al het stof op het dek vallen, maar nu komt het tot onder de buiskap en ook daar wordt het langzaam grijs. En zelfs binnen zie ik langzamerhand steeds meer dun stof verschijnen. We hebben natuurlijk met mooi weer de luiken open en dan heeft de wind vrij spel en beweegt het stof zich ook naar binnen. Bij de meeste boten van de overwinteraars is het zo dat de mannen zorgen voor de buitenkant. Ze spuiten het Etna-gruis er af met de slang of hogedrukspuit en hebben dat een beetje opgegeven. Na de grote explosie in december heeft iedereen zijn boot geprobeerd schoon te maken, maar nu zou je het elke dag kunnen doen en dat terwijl we zuinig moeten zijn met drinkwater. Binnen is een ander verhaal, veel dames mopperen over het hele fijne stof dat overal doorheen gaat. Je denkt dat de boot ‘luchtdicht’ is, maar dat is natuurlijk niet zo, het stof komt overal doorheen. En na een paar weken wordt dat steeds duidelijker zichtbaar, het is niet gewoon stof, maar echt Etna-stof. De Italianen verwachten nog een grote uitbarsting omdat het heel onrustig is binnen in de vulkaan, we zullen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *