Zondag 14 april 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Omdat we gaan hardlopen vanochtend staan we op tijd op. Het is nog wat fris als we vertrekken, maar als we later onderweg gaan in de felle zon wordt het al snel veel te warm. Ons zondags ontbijt genieten we in de kuip buiten met mooi uitzicht op de Etna. We kunnen nog net zien dat er door de regen de afgelopen dagen toch weer nieuwe sneeuw is gevallen. De afgelopen dagen was de temperatuur hier beneden tamelijk laag, het zal boven de 2000 meter zeker erg koud zijn geweest. Op het dek is in de richels een beetje zwart Etnastof te zien wat zich verzamelt als het regent. Als de boot droog is zien we geen stof maar na de natte afgelopen dagen is duidelijk te zien dat er nog steeds stof naar beneden komt. Al tijdens het ontbijt nemen de wolken rondom de top van de Etna toe en zien we steeds minder van de vulkaan. In de loop van de ochtend worden de wolken net als een paar dagen geleden pikzwart, hier hebben we er weinig last van. We zitten lekker buiten in de zon tot het plotseling om 12 uur afgelopen is, het begint te regenen. De wolken gaan de hele middag ook niet meer weg en af en toe valt er een stevige bui. Door de lage temperatuur kan ik tussen de buien niet buiten zitten, het is gewoon te koud.

We liggen hier in de haven op gehoorafstand van drie kerken die ieder uur en ieder kwartier alle drie luiden. Vandaag is het rond 8 en 9 uur een lawaai van jewelste want ze luiden alle drie zeker een kwartier lang omdat het Palm Pasen is. Gisteren was het aan het eind van de middag een aantal keren ook al heel heftig. Buiten die klokken is het verder heel rustig en er zijn bijna geen mensen op straat in de middag. Net als vorige week zondag zit iedereen waarschijnlijk binnen, het is geen wandelweer om boten te kijken in de haven. Van ons mag nu toch echt het voorjaar starten. Maar wij mogen niet kagen, we lezen dat er in Nederland vandaag nog sneeuw is gevallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *