Maandag 22 april 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

De dag start grauw en grijs, Frans gaat een rondje hardlopen en redt dat nog net met droog weer. Maar als we daarna naar de douche lopen sputtert het al een beetje. Als we aan het ontbijt zitten begint het harder te regenen en dat blijft de hele dag zo. Het is donker en af en toe wordt het een fikse bui, we hebben helemaal geen gevoel van voorjaar en Pasen. Om 11 uur is de temperatuur in de boot zo ver gezakt dat we de kachel zelfs aan doen. En dan horen we dat het in Nederland zomerweer is met een heerlijke temperatuur en lekker zonnig, we hebben gewoon pech. We hadden nog wel zulke goede plannen: we zouden een eind gaan lopen en dan op e terugweg op het terrasje aan zee wat drinken, maar er is echt niets aan dus dat plan laten we maar varen.

Frans gaat lekker door met zijn installatieklus en we komen laat in de middag tot de conclusie dat er altijd iets anders gaat dan gepland. Hij heeft het bedieningspaneeltje van de omvormer afgehaald en bij het aanrecht gemonteerd omdat de omvormer in het bankje zit en je er anders moeilijk bij kan. Als alles keurig zit en Frans gaat meten, blijkt er iets niet goed te zijn met het contact.

Hij controleert alle aansluitingen en haalt de omvormer er weer uit. Na het open maken kan hij echt niets vinden waar het mis gaat, het enige wat zou kunnen is dat er iets is met de kabel tussen de omvormer en het paneeltje. Uiteindelijk haalt hij alles weer los en probeert hij van alles, maar het werkt niet naar behoren. Hij sluit een kabel aan om het dan maar met de waterkoker uit te proberen, het paneeltje blijft piepen en het lijkt alsof de omvormer de spanning niet aan kan. Dan alles er maar weer af en morgen maar verder. En zo is een lange donkere dag zo weer voorbij zonder dat we een stap buiten zijn geweest op het douchen na. Om 5 uur is het droog, misschien gaan we dan straks maar een hapje eten op de kade, zijn we er toch even uit. Eerder dan 8 uur kunnen we niet gaan, de keukens van de restaurants beginnen dan pas, ze zijn hier gewend om laat warm te eten ‘s avonds nadat ze meestal ‘s middags tussen 1- en 3 uur ook al warm hebben gegeten. Allemaal andere gewoontes, maar wij passen ons gemakkelijk aan, het is alleen moeilijker als het zo’n regenachtige dag is, dan zouden wij eerder gaan dineren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *