Donderdag 4 juli 2019. In de baai bij Taormina, Sicilië.

Het is inderdaad, zoals we gisteren al vreesden, laat geworden vannacht. Frans is in de loop van de avond op bed gaan liggen en viel in slaap. We werden om half elf opgebeld dat we mensen van de kade moesten halen. We twijfelden daarna of er verder nog mensen aan de kant waren en zijn daarom naar bed gegaan en om 1 uur vannacht bleken die twee toch terug naar de boot te willen. George gaat meestal om half zeven ‘s morgens al de vuilnis ophalen bij alle boten, wij kunnen ietsje langer slapen. Daarom hebben wij de laatste gasten opgehaald, meneer bood wel zijn excuses aan dat het zo laat was geworden.

We varen vanochtend voor achten al weer naar de kant om voor drie boten brood te halen. Ze vullen het in op een voorgedrukte kaart, die echt is afgesteld op Italianen. Als je hier brood koopt, wordt het gewogen en op onze kaart kan je dus invullen of je aantallen bestelt of een bepaald gewicht aan brood wil hebben. De namen van het brood zijn in het Italiaans en in het Engels, maar de niet-Italiaans sprekenden begrijpen het niet. Als wij de kaart ophalen kijk ik wat ze hebben ingevuld en kan ik vragen wat ze nu precies willen hebben. Maar de mannen vragen dat niet en dan staat er op zo’n kaart dat ze 12 croissants in allerlei smaken willen hebben en 3 kleine broodjes, terwijl we weten dat er minstens 10 mensen aan boord zijn. Dan maak ik er maar een paar grote broden van en een kruisje bij ‘melk’ worden ook 2 of 3 pakken. De bakker spreekt echt geen woord Engels en begrijpt er niets van en het apart berekenen wat die drie boten moeten betalen levert ook problemen op. Maar ze kennen me nu en ik mag de bestelling ‘s avonds doorbellen. Dat wordt dus een bericht op de telefoon want ik vrees dat ze mijn half-Italiaans aangevuld met Engels niet verstaan.

Het water in de baai is een beetje vies als we opstaan, dus als we terugkomen van de ontbijtspullen rondbrengen nemen we lekker de tijd om te ontbijten en even te zwemmen. In de loop van de ochtend gaat het harder waaien en door wind en stroming draaien de boten zodat we steeds een ander uitzicht hebben. Het is weer warm vandaag, door de wind is het wel aangenaam. In de loop van de middag gaat de wind helemaal liggen, de zee ik bijna spiegelglad en dan is het warm aan boord. Af en toe komt er een boot binnen en sommigen gaan weg, Frans is bezig samen met de collega’s en komt tussendoor terug op de Bolbliksem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *