Zaterdag 13 juli 2019. De baai bij Taormina, Sicilië.

Na een kopje koffie aan de kant met Donatella samen lopen we de winkelstraat door. Ik wil een paar foto’s maken van een heel smal straatje, waar iemand allemaal beschilderde bordjes heeft neergehangen en mozaïek heeft gemaakt. Het is een super smal straatje en al pratende lopen we er tot twee keer toe aan voorbij. We weten beide niet meer waar we het een paar weken geleden zagen. Maar het is leuk en een dame die ons passeert omdat zij haar voordeur in dat straatje heeft, moppert erover dat het niet schoon en netjes is.

Tja, dat is het hier nergens. Het vuil is en blijft hier een enorm probleem. De Europese regelgeving begint hier ook heel langzaam door te dringen en sommige mensen begrijpen dat het afval gescheiden moet. We ervaren een enorm probleem hier op het mooringfield en geven iedereen met uitleg doorzichtig vuilniszakken zodat ze kunnen sorteren. Maar vooral hele grote boten komen met veel afval en dat is meestal niet gesorteerd, als het door ons wordt opgehaald en bij de vuilverzameling wordt aangeboden, wordt het niet geaccepteerd. Op straat bij de huizen zien we alleen maar ongesorteerde zakken en die worden wel meegenomen. Het is een rommeltje en dan krijg je dat de mensen heel veel vuil zomaar ergens weg gooien. Er is een stuk langs de grote weg richting Riposto waar de berm vol ligt met plastic. Het gaat nog heel lang duren voor men in Italië en met name het zuiden, zo ver is als in andere landen. Intussen zien we soms allerlei plastic langs drijven hier in de baai, vooral als de wind deze richting op staat. We halen van alles uit het water en proberen de baai schoon te houden, maar er is nog een lange weg te gaan.

Omdat het vandaag zaterdag is loopt langzaam het mooringfield weer vol met dagjes mensen en boten die het weekend hier blijven. Vannacht was het nog af en toe wat onrustig met een sterke deining. Vandaag is het water heel kalm en het is erg war. Wij zwemmen zoals elke dag voor we gaan ontbijten, maar Frans gaat daarna nog wel drie keer in het water om een beetje af te koelen. Het water is vandaag heel helder, we kunnen het betonblok waar de boei aan ligt weer duidelijk zien. De vissen worden steeds nieuwsgieriger en zwemmen rond om de boot in afwachting van wat brood. Frans duikt onder de boot om schoon te maken, dat vinden de vissen ook heerlijk. Ze halen het zelf wel van de kiel en de onderkant af, maar als Frans het los schraapt eet het een stuk gemakkelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *