Dinsdag 30 juli 2019. In de baai bij Taormina, Sicilië.

Als we opstaan is de zee weer prachtig vlak, het is rustig weer en natuurlijk zonnig. We halen vers brood voor een aantal boten en brengen het rond. Daarna ga ik terug naar de kant. Een bekende die bootjes verhuurt vanuit het kleine haventje waar we met de RIB aanleggen is aan het mopperen. Nu is het prachtig weer om te gaan varen met zijn bootjes en zijn er geen klanten. Straks om 12 uur gaat het waaien en dan heeft hij twee uur later twee reserveringen. Hij vreest dat die mensen gaan annuleren als ze de golven zien. Hij begrijpt niets van het weer, zegt ie. Het heeft nog nooit in Juli zo veel dagen hard gewaaid. En de toeristen blijven weg dit jaar, normaal zit het strand vol en nu zie je op de stranden van Giardini slechts enkele parasols. En niet alleen de bootjesverhuur gaat slecht. Ook de mensen in de winkels en restaurants op de kade zijn aan het mopperen. Voor sommigen is het zo dat ze in 3 tot 4 maanden het geld voor het hele jaar moeten verdienen. We zijn allemaal benieuwd hoe de maand augustus er uit gaat zien.

Als ik tussen de middag terug kom aan boord, is de boot behoorlijk aan het rollen. We overleggen nog of we weer een achterlijn gaan aanleggen, maar we hopen dat het in de loop van de middag beter wordt. De wind zal wat afnemen en het water wordt wat rustiger, hopen we. De deining zal ook wat afnemen, dat is de voornaamste reden dat we zo bewegen. We kunnen van de baai uit de boten zien die op zee varen, waar dikke schuimkoppen op het water zijn. Er gaat een grote motorboot weg, die hier aan een boei heeft gelegen. Hij stampt tegen de golven op en bij het neerkomen van de boot ketst het water hoog op. Een paar zeilboten hebben besloten om nog maar een nacht te blijven, als het niet perse hoeft, kun je beter niet onderweg gaan. In de loop van de middag wordt het zoals voorspeld is, een stuk minder en bewegen we niet meer zo erg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *