Donderdag 15 augustus 2019. De baai bij Taormina, Sicilië.

Gisteravond werd het in de loop van de avond een beetje onrustig op het water en er wordt een paar uur harde wind verwacht. George en Frans leggen aan de achterkant van onze boot een lijn aan naar een boei, zodat de boot wat beter op de golven ligt. Dat scheelt een heleboel in het rollen en we gaan om 23 uur naar bed, terwijl het nog redelijk rustig is. Om 1 uur vannacht worden we wakker van sterke wind. De boot beweegt onnatuurlijk omdat we aan twee kanten vast zitten aan een boei. En nu liggen we ineens dwars op de golven. We kijken het een haf uur aan en besluiten de achterlijn los te gooien, zodat de boot met de punt in de wind kan draaien. Dat helpt inderdaad, we bewegen wat minder schokkerig. Terwijl we zo buiten zitten zien we ineens dat vlak bij ons op de helling van de baai vuur is. Bovenaan die helling staat een hotel, daarlangs loopt een weg en direct aan de kant van de weg gaat de helling steil omlaag. We zien beneden langs de baai de brandweerauto’s langs komen en even later wordt er boven aan de helling geblust. Het is een heldere nacht, we kunnen alles goed volgen. Er brandt een behoorlijk stuk van de helling af en dan lijkt het of het niet verder gaat. We gaan weer slapen en vanochtend is er een kleine rookpluim te zien. We denken dat het vuur niet uit is, maar we zien ook geen vuur meer. Tot het om 12 uur vandaag weer oplaait.

Eerst spuiten ze vanaf de weg boven, we zien de brandweermannen lopen en enorme stralen water komen naar beneden. Binnen korte tijd gaat het vuur steeds verder, maar er zijn ineens geen brandweer en geen waterstralen meer. Een paar uur later zien we in een uur de helling afbranden. Het beperkt zich niet meer tot het gras en de struiken, maar ook de bomen staan in brand. En terwijl ik dit zit te typen draait de wind onze kant op, krijgen we as stukjes op de boot en horen we het vuur knapperen. Het begint ineens op meerdere plaatsen te branden en het nadert een huis. Brandweer zien we niet meer, er wordt niets gedaan. Tot om kwart voor zes, het is al uren aan het branden, er twee helikopters verschijnen met een enorme waterzakken er onder.

Ze vullen die zakken in zee en vliegen af en aan naar de brandende helling. We hebben inmiddels de boot helemaal afgesloten, er komen grote stukken as naar beneden. De meeste dagjesmensen verdwijnen van het mooringfield en ook een grote motorboot vaart uit.

Die zou de nacht blijven maar kiest ervoor om naar een andere plek te gaan. Het is vandaag een feestdag in Italië en wat eigenlijk moest eindigen in een gezellige avond met veel boten, is nu een stille avond geworden. Na 2 uur blussen gaan de helikopters weg, er blijven nog een paar rookpluimen over, we hopen dat het vuur door de wind niet opnieuw oplaait.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *