Woensdag 21 augustus 2019. In de baai bij Taormina, Sicilië.

Frans heeft gisteravond om half elf nog mensen naar de kant gebracht, die naar een feestje in Taormina gingen. Daarvoor waren de mensen van vier boten ook al naar de kant gebracht. Het was een drukke avond en als ze erg laat weg gaan, komen ze nog veel later weer terug. De laatste ploeg komt pas om half drie vannacht terug. Inmiddels hebben we een enorme deining in de baai. Als Frans aan moet leggen met de grote RIB pak ik altijd de voorlus om die aan onze boot vast te klikken. Nu in het pikkedonker was dat zelfs niet mogelijk. De boot rolt heen en weer en de RIB gaat in precies tegenovergestelde bewegingen een meter omhoog en omlaag. Frans roept dat ik maar niets moet proberen te pakken, hij probeert het vanuit de RIB wel vast te maken. Dat lukt en hij wacht op het moment dat de RIB omhoog komt op een golf om snel aan boord te springen. Het begon gisteravond met een beetje deining maar is inmiddels een fikse deining te noemen. Frans vindt het altijd een graadmeter als de glazen in de kast gaan rammelen. Dat was nu beslist het geval, de handdoeken moesten weer in de kastjes om alles vast te zetten.

Er is voor mij niet veel tijd om uit te slapen, er wacht een ontbijtbestelling. Frans slaapt nog wat, maar is ook bijtijds al weer op. Hij gaat met de duiker een betonblok zoeken, wat een beetje buiten het mooringfield ligt en niet gebruikt wordt. Het wordt verplaatst naar een plek dichter bij de zwemlijn om die wat te kunnen verlengen. De zwemlijn zit aan een aantal kleine betonblokken, parallel aan een paar betonblokken waar de grote oranje boeien aan zitten. Op deze plaatsen worden meestal de motorboten neergelegd van 25 tot 35 meter. Er gaat dan een achterlijn naar de boeien onder de zwemlijn, zodat de boten wat rustiger liggen en niet meer rond kunnen draaien. Ook ligt de achterkant van de boot dan dicht bij het zwemgebied en hebben de gasten wat meer privacy. Ik dacht altijd dat als je zo’n groot betonblok eenmaal hebt laten zinken, je nooit meer iets aan de plaats kan veranderen, maar dit blok wordt over een stuk van 200 meter verplaatst door de duiker met een soort grote ballon waar hij lucht in laat. Met een bootje wordt het blok naar de nieuwe plaats getrokken als hij iets van de grond is. Altijd wel spectaculair, hoewel we het blok natuurlijk niet kunnen zien:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *