Donderdag 12 september 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We hebben vandaag een afspraak met vrienden die op Sicilië met vakantie zijn. Ze logeren in Giarre, hier vlak bij, en hebben een huurauto. Als ze komen gaan we eerst koffie drinken en bespreken wat we gaan doen deze dag. Ons plan voor deze dag is redelijk in dezelfde richting als zij hebben bedacht, we gaan in de auto eerst naar Gole Alcantara. Wij zijn daar al eerder geweest, maar altijd als er weinig anderen waren. Vandaag is het prachtig weer om daar in het water te zijn en zijn we dus beslist niet alleen. We hebben nog nooit zoveel auto’s op het parkeerterrein gezien. Nu verspreid de drukte zich over het hele gebied, maar als we beneden komen bij de rivier zijn daar toch veel mensen in het water en aan de kant. We lopen eerst naar de overkant van de rivier met alle spullen om in de schaduw te kunnen zitten. Frans loopt een eind stroomopwaarts om de watervallen te zien, de anderen gaan met hem mee. Het water is behoorlijk koud, dat zijn we helemaal niet meer gewend na maanden zwemmen in een opgewarmde zee. Als we trek krijgen, gaan we naar Castiglione waar we eerst wat rondkijken en dan op een pleintje een restaurant ontdekken. De geplande ‘lunch’ valt wat groot uit zodat we echt nog een rondwandeling nodig hebben. Het is een prachtige plaats met een oud kasteel en een paar mooie kerken. Net als de vorige keer hebben we wat moeite om de plaats weer uit te rijden. Er in rijden is geen probleem en als je later weg gaat staat je auto in de richting, waarin je het dorp verder in rijdt. En net als je denkt dat de straatjes niet smaller kunnen worden kom je weer uit bij de plek waar de auto stond, maar blijk je in de andere richting het dorp weer te moeten verlaten. We maken vandaag precies dezelfde fout als de vorige keer, misschien kunnen we het nu onthouden hoe we deze plaats kunnen verlaten. Castiglione ligt tegen een berg op, je hebt grote hoogteverschillen en hele smalle straatjes met veel eenrichtingsverkeer.

We rijden een prachtige weg met veel haarspeldbochten richting Etna en proberen nog wat foto’s te maken van de zwarte heuvels aan de voet van de vulkaan. Het is eigenlijk al te laat, maar toch goed dat we nog even deze omweg gemaakt hebben. Wij kunnen nog veel vaker de Etna op, onze vrienden komen speciaal naar dit stuk van het eiland om er wat meer van te zien. Ze gaan morgen naar de andere kant en hopelijk is er dan goed zicht op de toppen. Als we terug zijn in de haven is het donker en kunnen we af en toe het vuur zien dat na de laatste uitbarsting weer hoge vlammen geeft. Het is niet helemaal helder, we hopen morgen beter zicht te hebben. We sluiten deze heerlijke dag af met een lekker etentje buiten op een terras in Riposto en nemen afscheid van onze vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *