Maandag 28 oktober 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Vaak is vroeg in de ochtend de Etna te zien, die dan de rest van de dag in de wolken verdwijnt. Ook nu hebben we mooi zicht op de bovenkant van de vulkaan als we naar de douche lopen. Er ligt sneeuw, vanaf deze kant gezien zijn het een paar enorme plateaus. Een paar weken terug was er ook al wat gevallen, maar twee dagen later was alles weer verdwenen. Doordat de nachten al wat kouder zijn heb je kans dat het nu wat langer blijft liggen. Eigenlijk verwondert het ons dat er sneeuw is. De Etna is de laatste maanden behoorlijk actief en we zien steeds enorme rookwolken. Toen we twee jaar terug met een excursie mee waren, kon je op 2500 meter al voelen dat de grond erg warm was. En nu met al dat gerommel daar boven moet het nog warmer aanvoelen. En dan is er toch sneeuw die blijft liggen, heel bijzonder.

Frans wil vandaag de mast in, het is windstil weer waardoor de boot mooi stil ligt. Ik heb al twee keer gezegd dat het echt niet kon omdat ik wat anders moest doen. Nu kan ik er niet omheen en moet hem helpen om naar boven te komen. Ik vind het een heel vervelend klusje en ben altijd bang dat er iets gebeurt. Hij zoekt alle spullen bij elkaar die nodig zijn om boven in het toplicht te vervangen. Hij heeft er een besteld waar ook een ankerlicht in zit. We hebben nu alleen een ankerlicht dat lager zit, halverwege de achterstag. Dat geeft prima licht en gaat automatisch aan als het donker wordt. Maar als we in een baai met andere boten liggen die allemaal een ankerlicht hebben boven in de mast, vallen wij minder op van grotere afstand. En, zoals deze zomer op het mooringfield, leek het vanuit de verte net of ons ankerlichtje een lantaarn was die langs de weg stond. Het is beter om beide te hebben en daarom installeert Frans een nieuw licht. Het valt allemaal mee en ik hijs hem maar 2 keer omhoog. Met onze elektrische lier gaat dat gemakkelijk, het weer naar beneden komen vind ik vervelend. Ik zeker altijd nog een keer extra en ben heel geconcentreerd, Frans zegt dat het prima gaat, maar ik ben altijd weer heel blij als het achter de rug is. De windmeter functioneert niet altijd en die neemt hij bij de tweede keer mee terug. Nu weet ik dat hij binnen korte tijd weer een keer naar boven moet om hem terug te plaatsen of een nieuwe te monteren. We zeggen altijd dat iedere klus een nieuwe klus oplevert, en dat is vandaag ook weer zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *