Zaterdag 9 november 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We horen dichtbij ons mensen praten als we wakker worden, eerst denk ik dat ze op de steiger staan, maar als we kijken blijkt dat er acht mensen op de boot naast ons zijn. Het is een boot van een zeilvereniging en in het weekend varen die altijd uit voor een paar uur. De gesprekken duren nogal lang, terwijl de motor van de boot al draait. Als we naar de douche lopen blijkt dat er twee mensen nog aan het bellen zijn en dat de anderen daar op wachten. Tja, dat kan even duren, want ze zijn hier altijd en onder alle omstandigheden aan het bellen, zelfs in de auto. En dus ook als ze met een zeilboot uitvaren, dat wil zeggen dat er nu zes mensen aan het wachten zijn. We zijn er nog niet achter of de boot altijd met cursisten vaart of dat ze zelfs een examen hebben. Aan hun gedrag te merken, met name als ze weer terugkomen en de boot moeten aanleggen, hebben ze niet veel ervaring. En tot nog toe zijn we steeds blij dat we aan boord zijn als ze terug komen, zodat we op de Bolbliksem een stootwil aan de achterkant kunnen hangen, waar zij de box in draaien. Het is tegenwoordig iets minder moeilijk dan in oktober, want aan de andere kant van hun is geen boot meer, we liggen bijna aan het eind van de steiger. Maar toch gaat Frans kijken als ze terug komen later. En hij vraagt of ze een extra mooringlijn aan de buitenkant willen vastmaken, we verwachten komende dagen harde wind en we hopen dat hierdoor hun boot wat minder tegen ons aan duwt.

We genieten vandaag van de achtertent die Frans gisteren heeft opgezet. Het is prachtig zonnig weer, af en toe steekt er even harde wind op en dan zitten we heerlijk beschermd en toch lekker buiten. We hebben zo veel meer zicht op de omgeving, dan als we binnen in de boot zitten. Je bent dan een stuk lager en de kleine raampjes zitten tegen de zijkant van de buurboten aan, de iets grotere ramen zitten zo hoog dat je alleen staand naar buiten kunt kijken. We kunnen daarom nu de Etna goed zien, die nog steeds puft en rookt. Als er geen wolken om de top hangen zien we dat er al weer sneeuw op de hellingen ligt. Het zal er nu, in november, al weer behoorlijk fris zijn, vooral ‘s nacht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *