Zondag 8 december 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We hebben gisteravond nog een aantal keren naar de Etna gekeken die weer is uitgebarsten op de krater aan onze kant van de berg. Eergisteravond zag ik af en toe rood licht, maar dacht eigenlijk dat het niet de Etna was. Frans hoorde overdag wat gerommel, we dachten dat het een vrachtwagen of zo was. Maar nee, het is echt zo, de Etna is weer onrustig. Gisteravond zagen we heel duidelijk het vuur uit de krater hoog oplaaien. Af en toe werd het wat minder maar was het nog goed te zien. Op internet staan al diverse foto’s van veel dichter bij en daarom is goed te zien dat het vuur en de stenen hoog opgestuwd worden.

Het is hier nog steeds zomer overdag, we ontbijten dan ook lekker buiten en gaan daarna wandelen. Altijd een beetje moeilijk wat je aan doet met dit weer. We nemen toch maar een trui en jack mee. Frans begint nog met zijn dunne trui aan, maar net als het jack knoopt hij hem al snel om zijn middel. Het is echt warm in de zon en als je loopt. We gaan eerst een stuk langs de kust over het pad, waar we vaker hardlopen. In een klein dorpje, dat nog bij Riposto hoort gaat de weg van de kust af naar het westen. We proberen nog bij een doodlopende straat om een pad langs de kust te vinden, maar dat is er niet. We moeten dus langs de weg blijven lopen, waar de auto’s helemaal niet ingesteld zijn op wandelaars en vlak langs ons rijden. Bij een zijweg, die ook doodlopend is proberen we het nog een keer om van die auto’s weg te komen. Dat lukt wel een kilometer, maar ook deze weg eindigt bij een toegangspoort van een kwekerij. In de zon lopen we langs een aantal boomgaarden, veel citroenen maar ook olijven. De meeste bedrijven zijn verlaten er wordt niets meer aan onderhoud gedaan en ook niet geoogst, de bomen hangen nog vol vruchten. Onderweg veel bloemen gefotografeerd, het lijkt echt zomer.

Als we terug lopen richting kust gaat de zon af en toe weg en komt er meer wind. Nu hebben we echt dat jack wel nodig, het scheelt direct een aantal graden. De haven ligt nog wel in de zon, we kunnen nog net een half uur buiten in de achtertent zitten tot het ook daar te koud wordt. Het is licht bewolkt, zodra het donker wordt kijken we of we de uitbarsting van de Etna kunnen zien. Helaas nog niet, misschien later op deze avond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *