Dinsdag 10 december 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Het is vanmorgen wat koeler dan de voorgaande dagen en weken, Frans loopt nog altijd in zijn korte broek en een shirtje naar de douche, maar vindt het vanmorgen toch frisser worden. Het wordt langzaam tijd om er een trui bij aan te doen, maar hij vindt dat het dan echt winter is en wil daar nog niet aan. Hij vertrekt na de koffie naar de garage om een paar klusjes voor George te doen. Ik fiets nog een keer terug naar Giarre om een paar boodschappen te doen. Gisteren was de rugzak vol en kon ik niet alles meenemen wat ik van plan was te kopen. Het is het helemaal geen straf om te fietsen, wel met een jas aan omdat het nog steeds kouder is dan gisteren. De zon schijnt lekker en er geen wind. Op de terugweg ben ik heel blij met mijn jas, ondanks de zon begint het plotseling te regenen, dat had ik echt niet zien aankomen. Gelukkig is het een kleine bui en is het weer droog als ik in de haven aankom. We lunchen lekker buiten, door de zon is het warm in onze achtertent. De middag zit ik wel binnen, als de zon weg is, daalt de temperatuur.

Gisteravond was het zo bewolkt dat de Etna niet te zien was. Jammer, want we zijn heel benieuwd hoe deze uitbarsting zich verder ontwikkeld: wordt het erger of hebben we de zwaarste uitbarsting een paar dagen geleden al weer gehad? We horen ook geen gerommel meer. Op foto’s die overdag zijn genomen kun je wel zien, dat de sneeuw tegen de top helemaal weg is. Een stuk lager ligt nog wel sneeuw, maar ook niet zo veel als we in november zagen. Wij vinden het allemaal erg spectaculair, maar voor de Sicilianen blijkt het niet bijzonder. Waar wij ‘s avonds diverse malen voor opstaan om te kijken of we die grote oranje vuurvlek zien, dat vinden zij normaal. Frans staat een paar keer buiten met de kijker om het nog beter te zien. Deze zomer was er ook een uitbarsting toen we met de boot op het mooringfield van Taormina lagen. En als we anderen vroegen of ze het vuur en de lavastroom al hadden gezien, was iedereen enthousiast en vertelden sommigen dat ze er ’s nachts voor op stonden om het te kunnen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *