Woensdag 1 januari 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We hebben gisteravond een rustige avond gehad aan boord van de Bolbliksem, terwijl we het oude jaar uitluidden, was al her en der wat vuurwerk te horen, maar daar kijken we hier niet van op, omdat er het hele jaar vuurwerk wordt afgestoken. Zelfs midden op de dag in de zomer met stralende zon, dan hoor en zie je vuurwerk. Als het wordt afgeschoten op de hellingen van de Etna zien we een dikke rookpluim. Als het in het dorp is horen we alleen vreselijke knallen.

Vannacht begint het een half uur voor de jaarwisseling met wat klein vuurwerk. Maar op middernacht gaan ze helemaal los. Er is heel dichtbij, en ook wat verder weg, prachtig vuurwerk te zien in de lucht. Het blijft een half uur onafgebroken de lucht in gaan. En dan sterft het langzaam weg en blijft het alleen af en toe wat knallen. Ook vandaag wordt er nog veel vuurwerk de lucht in geschoten. Om vijf uur is er een enorme knal. Waar we beiden van opkijken. Het is wat verder weg, maar zo vreselijk hard, dat we inschatten dat niet alleen wij er van geschrokken zijn. Het lijkt meer een carbid-bus zoals we dat vroeger thuis wel hoorden. Sinds we hier in de winter in de haven liggen, en na een zomer vlakbij in de baai bij Taormina, weten we dat de Sicilianen gek zijn op vuurwerk. Er wordt in Nederland veel geld aan besteed, maar hier is dat beslist meer! Wij vinden het leuk om van een grote afstand mooi siervuurwerk te zien. Maar buiten de mooie sterren gisteravond zijn het hier vaak vreselijke knallen. We zagen deze zomer bij het kleine haventje in Giardini mooi vuurwerk en ook 3 jaar geleden in Gibraltar.

Het is prachtig zonnig weer vandaag en we zitten dan ook de hele dag buiten in de kuip in de zon, het is weer heerlijk warm. Er zijn heel weinig mensen in de haven en ook op de kade aan de overkant zien we weinig mensen lopen. We hebben niet gekeken of de winkels in het dorp vanochtend open zijn zoals op zondagochtend. Wel horen we bijzonder weinig auto’s rijden, iedereen blijft thuis vandaag denk ik.

En voor iedereen, die ons blog van gisteren gemist heeft en daardoor onze goede wensen:

We hopen dat 2020 voor iedereen een fantastisch jaar wordt met vooral een hele berg gezondheid !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *