Woensdag 12 februari 2019. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Het wordt bijna eentonig, maar het is de hele dag weer heerlijk zonnig en warm weer. Maar natuurlijk is dat niet eentonig en genieten we er elke dag van. Frans vertrekt na de koffie naar de werkplaats, in de loop van de dag komt Igor hem helpen. Ze bouwen samen een soort standaard op om de boeien op te leggen, waar de ijzeren stang uit moet. Die stangen worden gegalvaniseerd. Alleen hebben ze vorig jaar de moeren zo stevig vast gezet, dat die nu met een brander heet gestookt moeten worden om losgedraaid te worden. Het kost veel moeite en veel kracht en dan begrijpen ze niet dat er toch een paar moeren uit zichzelf wat losgedraaid zijn. Later zegt Frans, dat het toch een stuk prettiger werkt om dit soort klussen zo te doen, dan dat hij er alleen voor staat. Het is niet alleen dat iemand de boei en stang vast kan houden terwijl de ander de moer probeert los te krijgen, maar Igor is ook heel sterk en gewend op een werf te werken. Hij weet veel, heeft veel ervaring en is beresterk. Hij spreekt alleen weinig Engels, maar Frans spreekt een mengelmoes van Italiaans en Engels, met af en toe wat Nederlands er tussendoor, en als George er is vertaalt die naar het Italiaans.

Ik selecteer nog wat foto’s van het mooringfield en maak samen met George een eerste keuze. Hij moet volgende maand een presentatie houden voor een bureau, dat de papieren regelt voor grote motorjachten. Als boten bij Sicilië willen liggen hebben ze soms een vergunning nodig. Vorig jaar heeft het bureau diverse boten doorverwezen naar het mooringfield en George heeft goed contact met hen. Hij wil ze nu laten zien hoe het mooringfield er op het water uitziet en hoe dat aanleggen aan een boei gaat. Vanaf onze boot heb ik veel foto’s gemaakt als Frans en George bezig waren om boten aan te leggen, dus er is keuze genoeg. Maar bij het maken van een selectie heeft George daar een andere kijk op, dan ik. Leuk om daar met zijn tweeën over van gedachten te wisselen. En uiteindelijk moet hij de presentatie doen en het verhaal er bij vertellen, ik hoef alleen maar een mooie serie te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *