Donderdag 13 februari 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We zijn gewone tijd op, Frans heeft na het ontbijt “geen tijd” meer om koffie te drinken, hij wil naar de werkplaats. Er moeten nog een aantal boeien uit elkaar gehaald worden en hij heeft nog een paar klusjes, die gedaan moeten worden daar. Na enig aandringen kiest hij toch maar voor de koffie en schuift hij zijn vertrek een half uur op. In de werkplaats is geen koffieapparaat, wel is twee panden verder een grote horecagelegenheid, maar daar gunnen ze zich geen tijd voor, of ze vinden het te lastig om daar iets te halen. Frans wil vandaag en morgen een paar dingen klaar hebben om zaterdag een nieuwe waterpomp te installeren op de boot, hij heeft inmiddels alle bestelde onderdelen binnen. De huidige pomp begint wat slechter te lopen en we zijn bang dat hij er op een ongelegen moment helemaal mee stopt. Om dat voor te zijn monteert hij zaterdag een nieuwe pomp, wat weer een hele klus is.

Als ik naar de supermarkt in Giarre fiets zie ik dat mijn vaste koffietentje met terras open is. Het was vanaf december gesloten, eerst door vakantie en later stond op de deur dat ze aan het verbouwen waren. Als ik de boodschappen in de rugzak heb gepakt fiets ik er naar toe. De eigenaar herkent me direct, terwijl ik toch een paar maanden niet geweest ben. Hij spreekt echt geen woord Engels, maar we begrijpen elkaar prima, sowieso over de bestelling, want hij weet nog dat ik altijd een cappuccino drink. Voor 1,20 euro komen ze het nog buiten op het terras brengen ook en krijg ik water er bij. Ik zit altijd buiten, dat is ook de reden dat ik eind november voor het laatst geweest ben. Het is nu nog wat fris door een beetje wind, maar er zijn 3 tafels bezet om me heen, ook de Italianen willen direct van de zon genieten. Als ik terug ben in de haven kan ik nog net naar de groenteman lopen voor alles sluit voor de middagpauze. Ik moet er altijd aan denken dat bijna de hele middag hier alles gesloten is. Het is dan uitgestorven, een paar winkels gaan om 4 uur open, maar de groenteman begint pas weer na 5 uur. Langzamerhand worden de dagen nu weer wat langer, maar tot een week geleden loop je dan in het donker nog boodschappen te doen op de kade als het ‘s morgens niet gelukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *