Maandag 23 maart 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We verwachtten het al, het regent vanochtend als we wakker worden, dat blijft de hele dag zo. En nog erger: Frans voorspelt dat het de hele week slecht weer met veel regen wordt. Nu zijn we door de zeer strenge regelgeving van Italië toch al aan de boot gebonden, maar dit voelt beslist anders. Ik weet dat we met slecht weer heel weinig van de boot komen, maar nu het ons is opgelegd lijkt het alsof het erger is. Het regent zo veel en vaak zo hard, dat we er zelfs niet toe komen om een paar rondjes in de haven te lopen. Gisteren zeiden we nog dat de regen wel heel goed voor de natuur hier is, de grond is erg droog. Maar deze hoeveelheid regen is weer een beetje te veel van het goede.

Heel langzaam beginnen een paar dingen in onze koelkast te ontbreken. Daarom loop ik halverwege de ochtend de kade op om bij de supermarkt te kijken of ik naar binnen kom. Onze vriendin Donatella komt me bij de ingang van de haven tegemoet. Zij vertelt dat er een half uur geleden een enorme rij voor de supermarkt stond. Ik ga er toch even heen en zie al vanaf het begin van de straat, dat er nog steeds veel mensen staan. Normaal zou ik ook eerder daarheen zijn gelopen, maar door de regen stelde ik het een paar uur uit. Ik wist al dat er steeds maar één klant tegelijk naar binnen mocht en had weinig zin om daar een uur in de stromende regen te staan. Vanmiddag doe ik tussen twee stevige buien in een nieuwe poging en heb geluk. We moeten een nummer trekken en er zijn vier klanten voor me. Natuurlijk begint het wel zacht te regenen, maar ik kan wat schuilen onder de bomen aan de overkant van de supermarkt. Nu ga ik niet meer opgeven, want wanneer moet ik anders boodschappen doen? Het is eigenlijk in de lange lunchpauze, waarin de winkels gesloten zijn en er echt nooit iemand op straat is. Nu sluit alles om zes uur en heeft de supermarkt geen lunchpauze. Met een tas vol yoghurt en crackers kom ik weer aan boord, waar Frans de hele dag heeft besteed aan het aansluiten van het ankerlicht in de top van de mast. Het nieuwe licht zit er al wel en de kabel loopt al door de mast, maar binnen moet het nog aangesloten worden. Het is nog een hele klus, hij stopt er om 17 uur mee, morgen weer een regendag om binnen te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *