Zaterdag 28 maart 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Zoals we de afgelopen regenachtige dagen gewend zijn, bestuderen we vanochtend uitgebreid het weerbericht. Zelfs voor de komende dagen en volgende week bekijken we de vooruitzichten. Frans zegt natuurlijk, dat het op de lange termijn heel erg onzeker is. En zelfs het weer van vandaag ziet er in de berichten anders uit dan we op datzelfde moment ervaren in de haven. We zitten na het ontbijt heerlijk in de achtertent, het is zonnig. Na zo veel dagen slecht weer en binnen zitten, voelt het extra fijn aan. Frans gaat naar de garage, er liggen daar een paar klusjes op hem te wachten. Ik roep hem nog achterna, dat hij “boodschappen gaat doen”. Dat moet hij zeggen als hij wordt aangehouden, want dat hebben we ingevuld op het formulier dat hij bij zich heeft. Volledig in gedachten bij zijn klussen, zou hij rustig zeggen dat hij naar de garage van George gaat “om te werken”. En dat werken is nu juist verboden, de bedrijven zijn gesloten en zeker zo’n werkplaats. De werf vlak bij ons in de haven is wel open, daar wordt volop gewerkt. Misschien mag dat omdat het voornamelijk buiten werk is. We weten het niet precies, omdat alle informatie die we krijgen via televisie, in het Italiaans is. Ook de auto die langs rijdt op de kade en van alles vertelt begrijpen we nog niet goed. Soms kunnen we het wel volgen, maar de finesses van allerlei regels ontgaan ons toch. We krijgen alleen teksten, vaak in het Engels, van George zodat we op de hoogte zijn van de belangrijkste dingen. We mogen niet de haven uit met de boot, maar dat hadden we al begrepen. En als je dat toch doet, weet je niet wat de kustwacht doet. In ieder geval loop je de kans, dat je nergens meer met de boot een haven binnen komt. Niet in Italië, maar ook niet in de andere landen rond de Middellandse Zee. Nu waren we dat toch niet van plan, we liggen hier prima en hebben hier een fijne plek. En als nu het weer maar een beetje zou meewerken, dat zou nog fijner zijn. We zouden aan het eind van de middag een beetje regen krijgen. Ik stelde me vanochtend in op lekker buiten zitten en het lopen van mijn rondjes in de haven. Om 12 uur begint het te regenen, helemaal tegen de voorspellingen in. De hele middag hebben we buien, afgewisseld met stralende zon, die zelfs af en toe schijnt als het regent. De regenperiode is nog niet afgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *