Zondag 29 maart 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

De zon schijnt vandaag en het is redelijk warm. We zitten heerlijk in de achtertent al vanaf het ontbijt. De temperatuur is niet hoog en er is een beetje wind, wat het koud maakt als we buiten de achtertent komen. Toch ga ik mijn rondjes weer wandelen, door de vele dagen regen heb ik veel te lang stil gezeten. Het is echt heel erg stil om ons heen, op zondag mag niemand op straat zijn, iedereen is binnen. De levensmiddelenwinkels zijn gesloten, boodschappen kun je vandaag niet doen. We mogen zelfs deze middag het douchegebouw niet in, waarschijnlijk gaan ze met ontsmettingsmiddel spuiten.

Een Italiaan vertelt me, dat er steeds meer problemen ontstaan. De mensen worden langzamerhand “gek” van het binnenzitten. Nog meer dan elders is men hier ingesteld op het buiten leven. Ze maken maar zelden zelf koffie, maar gaan altijd bij een kiosk ontbijten en koffie drinken. Ze doen liefst een paar keer per dag boodschappen en kletsen tussendoor met iedereen. En heel vaak eten ze ‘s avonds buiten de deur. En nu kan dat allemaal niet, ze moeten verplicht in huis blijven. Wij natuurlijk ook, maar doordat we in een haven liggen met een groot terrein er omheen, hebben we nog een beetje bewegingsvrijheid. De paar mensen, die ik tegen kom op mijn wandeling, wonen allemaal op een boot hier in de haven. En iedereen loopt met een enorme boog om elkaar heen. De Italiaan, die ik sprak, woont in Catania. Hij werkt op dit moment voor George op een werf. Toen ik hem vroeg, waarom hij niet naar huis gaat op zijn vrije dag, vertelde hij, dat hij gisteren nog wel had kunnen rijden. Maar hij zou niet meer terug Riposto in kunnen komen na het weekend. Ik schreef ook al, dat ik niet in een andere Gemeente boodschappen mocht gaan doen. En eerder dacht ik dat er weinig werd gecontroleerd. Maar op mijn wandelrondjes in de haven kom ik steeds langs de muur tussen het haventerrein en de kade met de weg. En steeds reed daar een politieauto, ik denk dat ze steeds strenger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *