Woensdag 13 mei 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We zijn vanochtend vroeger aan de wandel dan gisteren. En ondanks dat het niet zo warm is, bevalt dit prima. Zoals ik gisteren al schreef, gaan we vandaag weer richting het zuiden naar Torre Archirafi. Het loopt iets rustiger doordat er bijna geen auto’s langs rijden. Vandaag zijn er ook geen fietsers, die plotseling achter ons opduiken. Er zijn alleen heel veel mensen, zeker in het begin. Het lijkt of iedereen om 7 uur van start is gegaan. Wij slalommen af en toe wat heen en weer vooral als mensen ons duidelijk op afstand willen passeren. Het moet ook allemaal een beetje wennen.

Er is de hele dag een beetje sluierbewolking en alleen af en toe heldere zon. Aan het eind van de middag wordt het daardoor snel wat frisser. Na een dag zoals gisteren met veel zon en daardoor hoge temperatuur, denken we dat dat iedere dag zo zal zijn de komende maanden. Maar het is natuurlijk nog maar mei en niet hoogzomer.

Frans gaat na de lunch met George terug naar het strandhuisje in Giardini. Er moeten nog twee stellingen opgezet worden, zodat er op de planken wat meer spullen kunnen worden neergelegd. Vorig jaar lag alles op de grond en was het moeilijk om kleine dingen terug te vinden. Gisteren zette Frans al een stellingkast op en met zo veel planken is er ruimte genoeg voor gereedschap, lijnen en losse reserve-onderdelen van de boeien.

Gisteren vertelde ik al dat de Sicilianen met de oude vrachtwagentjes langzamerhand weer terugkomen op de kade. Vandaag zijn er weer meer met allerlei fruit en ook de man met potten met allerlei verse kruiden staat weer klaar. We vragen ons af, wat ze de afgelopen 3 maanden allemaal weg hebben moeten gooien, omdat ze niet mochten verkopen. Omdat iedereen thuis moest blijven en er maar heel weinig mensen op straat waren, konden ze ook van huis uit niets verkopen. Volgens berichten krijgen kleine ondernemers hier pas in het najaar financiële ondersteuning. Dat geeft wel aan, dat veel mensen in een crisissituatie zijn beland. De overheid neemt soms vreemde beslissingen. Iedereen moet op straat een mondkapje dragen en dat mag maximaal 50 eurocent kosten. Maar de apotheek moet het voor 1,50 eurocent inkopen. Het gevolg is dat de apotheken zeggen, dat ze ze niet meer hebben. Ze verkopen de voorraad niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *