Donderdag 14 mei 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

We wandelen weer naar Torre vandaag, dat is toch een stuk rustiger dan het gecombineerde voet- en fietspad in noordelijke richting vanuit de haven. Het is licht bewolkt, we zien af en toe de zon. De temperatuur is prima om te lopen. In Torre is een pier de zee in. Er is daar geen strand, maar er liggen enorme keien. Een aantal is daar op het begin van de pier geworpen door de golven tijdens de laatste storm. De keien zijn prachtig rond en pikzwart en zeker 30 kilo. Die raap je niet even op, er is wel een klein paadje tussendoor zodat we naar het eind van de pier kunnen lopen. Vanaf de straat waar we langs lopen zien we halverwege de pier een oudere meneer staan, die zwaaiende bewegingen maakt met zijn armen, een soort oefeningen. Als we hem passeren en groeten krijgen we een opgewekte groet terug. Dat is heel bijzonder, want ze zijn hier niet zo van het groeten. De meeste mensen kijken weg als je ze passeert en sommigen groeten ook niet terug als wij een poging doen om onze groet-gewoonten over te brengen op de Sicilianen. Als we teruglopen vanaf het eind van de pier spreekt meneer ons aan. Hij legt in het Italiaans uit, dat we met hem mee moeten doen met de oefening om de kooldioxide diep uit onze longen te krijgen. Dus staan wij daar met z’n drieën te zwaaien en diep te ademen. Hij begint aan de schouders van Frans te trekken, die zijn armen verder naar achteren dient te doen. Het is komisch zoals we daar met z’n drieën staan, jammer dat ik pas later bedenk dat ik een filmpje had moeten maken. We lopen weer terug richting de haven. Boven zee begint de lucht heel donker te worden, wij hebben nog steeds zon. En dat blijft de hele dag zo, we zitten heerlijk aan dek en in de achtertent, die helemaal open is. Maar boven zee en in de richting van Taormina is de lucht heel donker grijs. Misschien komt er vanavond regen of onweer. Het kan ook best zijn, dat we er helemaal niets van merken hier op het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *