Dinsdag 19 mei 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

De dag begint bewolkt, het is daardoor niet zo warm als we onze dagelijkse wandeling maken. Maar evengoed zo warm, dat we in een T-shirt en korte broek lopen. Frans denkt dat het de hele dag zo blijft, die zware bewolking, maar halverwege de ochtend hebben we al weer stralende zon en wordt het steeds warmer. Onze adem-coach is kennelijk wat eerder van huis gegaan, want we komen hem vlak bij de pier in Torre tegen, hij is dan al op de terugweg. We zien aan het postuur en de manier van lopen, dat hij het is en beginnen natuurlijk direct met onze armen te zwaaien, als we hem in de gaten krijgen. Hij komt ons lachend tegemoet en knijpt zijn handen samen, alsof hij ons begroet. We mogen niet dichter bij elkaar komen dan anderhalve meter en mogen elkaar dus geen hand geven. Maar dit is ook al fantastisch, het gevoel van een soort vrijheid, wat we nu hebben na zoveel weken opgesloten te zijn geweest, kunnen we niet echt beschrijven. Onze adem-coach is overigens niet de enige, die we herkennen en groeten. Heel veel mensen groeten hier niet als ze elkaar niet kennen, maar sommige groeten en vallen op. We hebben al wat bijnamen en zien soms dat iemand andere kleding aan heeft dan voorgaande dagen. Een meneer met een slank postuur had vorige week een super-dik hondje bij zich. Af en toe zat hij op het muurtje, het leek of de hond niet verder kon. Ik zei direct, dat hij dat waarschijnlijk voor iemand anders aan het uitlaten was. En ja hoor, we zien hem nu al 3 dagen lekker wandelen zonder hond. Zo bekijken we gedurende onze wandeling veel mensen, maar ook in de omgeving vallen steeds andere dingen op. Een horecabedrijf is duidelijk aan het opstarten en heeft ineens enorme plantenbakken op straat staan. Heel langzaam komt alles weer tot leven. De terrassen mogen nog niet open, maar sommige kiosken zetten toch een paar tafeltjes en stoelen neer. Het kan ook eigenlijk niet anders, de situatie is voor sommigen zo nijpend, dat er echt geld verdiend moet worden. De toeristische sector ligt helemaal stil, terwijl andere jaren eind maart al mensen uit het buitenland kwamen voor vakantie. En de Italianen zelf gebruiken naar verhouding heel veel maaltijden buitenshuis, wat nu niet kan. Wat laten bezorgen, wat we lezen over de situatie in Nederland, gebeurt maar heel sporadisch. Van alle restaurants in Riposto zijn slechts een paar pizzabakkers waar je iets kunt halen. De enigen die zich niet veel van de regels hebben aangetrokken zijn de vissers. We zien nu al zeker 4 weken de vissersboten uitvaren. Nog niet allemaal zijn ze onderweg, maar toch is een groot gedeelte weer actief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *