Woensdag 20 mei 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Vandaag niet wandelen, omdat ik boodschappen moet doen in Giarre bij de grote supermarkt. Ik weet niet hoe druk het is, ben een paar weken niet daar geweest. In tegenstelling tot andere keren kan ik nu zo naar binnen lopen. Het is niet druk, maar er zijn zo vroeg toch al redelijk wat mensen. In de haven komt Frans me helpen om de tassen naar de boot te sjouwen. Als je een paar weken niet in de winkel bent geweest moet de voorraad weer aangevuld worden. We drinken daarna lekker buiten koffie. De achtertent is aan alle kanten open, het is heerlijk warm. Rond de Etna hangt de hele ochtend een donkere wolk, het ziet er dreigend uit. Het is heel anders dan gisteren toen het enorm helder was en we goed de kraters konden zien. Er kwam uren lang een dikke donkergrijze wolk uit de kraters. Doordat het daar boven altijd waait gaat zo’n wolk nooit recht naar boven. Dit keer zagen we hem naar het noorden verdwijnen. Op de webcam was bijna niets te zien van een uitbarsting, die webcam staat aan de noordkant. We konden de dikke rook beter vanaf de haven zien dan op de webcam. Gisteravond was het nog steeds helder, maar er was geen lava te zien. Jammer, want we hopen dan altijd op een stevige uitbarsting, die we ook in het donker in de vorm van lava kunnen zien.

Boven zee is vandaag een strakblauwe lucht. En dat blijft ook zo, tot het om 3 uur enorm hard gaat regenen. Na een uur wordt de regen minder, maar het duurt nog 2 uur voor we weer zon hebben. En dan is het ook ineens weer heel warm. Het is toch een weerpatroon dat heel anders is dan in Nederland en ons nog steeds verbaast. Wind en regen wisselen heel snel, houden soms ook maar een paar minuten aan en plotsklaps is alles over. Vanmiddag duurde het helaas iets langer.

Morgen geen Hemelvaartsdag hier en daarom ook geen ‘zondag’. Dacht ik slim te zijn om vandaag boodschappen te doen, zien we op internet dat morgen alle winkels open zijn. Het zal wel ooit bedacht zijn om een gewone werkdag te hebben, maar op dit moment zijn er nog heel veel mensen niet aan het werk in Italië. Het komt maar heel langzaam op gang hier. De winkels mogen open zijn, maar veel zijn nog gesloten. Zo ook de kiosken, er zijn pas enkele plaatsen waar je koffie kunt drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *