Vrijdag 22 mei 2020. Porto dell’Etna, Riposto op Sicilië.

Het is fantastisch weer als we opstaan, zeker twee weken hing er ‘s morgens damp en stof van de Sirocco, waardoor het af en toe ook regende. Vandaag zien we tijdens de ochtendwandeling al dat het een warme zomerse dag gaat worden. Het uitzicht is prachtig met een hele kalme zee. We kunnen de straat van Messina en Calabria zien, wat toch zeker 50 km ver is. Frans heeft een klus met epoxy te doen en komt tussentijds nog een paar dingen tegen, die nodig gedaan moeten worden. Door het mooie weer gaan alle luiken open en het is lekker licht in de boot. Daardoor zien we van alles, wat “even” gedaan moet worden. De rand van een luik heeft wat gelekt en de houten rand binnen in de boot is aangetast. Schuren en lakken dus, het lijstje met kleine reparaties wordt steeds langer. En het is natuurlijk heel warm, we moeten er nog steeds een beetje aan wennen.

In de ochtenduren spuit ik de boot af, er komt oranje water van af door al het stof. De boot naast ons is van de zeilvereniging, die spuit ik ook maar af. Daar is sinds begin februari niets meer aan gedaan en ziet er echt vreselijk uit. Wij spuiten onze boot nog af en toe af, zeker als er erg veel Sahara-zand of Etna-stof is gevallen. Maar als je ruim drie maanden niets aan een boot doet, is het echt heel erg. We zijn benieuwd wanneer ze weer met cursisten komen. Misschien mag het helemaal niet, omdat je de anderhalve meter afstand niet kunt realiseren. Ze kwamen altijd de hele zaterdagmorgen met zeker tien man op de boot en dan is het toch moeilijk om je aan de regels te houden. We zien om ons heen dat sommigen heel strak de regels volgen. Anderen dragen niet eens een mondkapje op straat en zeggen dat het alleen in de winkels moet. Het vaarverkeer komt heel langzaam weer op gang. Er vertrekt net een hele grote motorboot met twee man personeel, waar we wel eens mee praatten, toen we alleen in de haven mochten wandelen. Ze waren hier “gestrand” door corona. De eigenaar van de boot kon niet komen vanuit Engeland. We zijn dan altijd benieuwd waar ze naar toe gaan. In Italië mag je geen haven binnen, maar in Griekenland schijnen de havens wel open te zijn. Ook al mag het eigenlijk niet, ook hier komen af en toe boten binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *